Makan dan makanan; the most important to do in my life. Hidup untuk makan or makan untuk hidup? Makan untuk hidup is good for healthy (wink! wink!) but hidup untuk makan is good for mati. (dang!) Lately selera makan dah berkurangan. I don't know why, maybe stress kot. Sebab i don't know how to reduce my weight. (Poor me) Please don't ask me my weight. My height; ok hihi. For the first time in my cooking career (over taw), first time jugak la nak bagitau masak nasi kukus. Nak masak nasi kukus ni ambil masa yang sangat lama, lebih kurang 1 jam. Kejap bukak penutup, kejap bukak lagi. Confuse awat tak masak-masak lagi. Lagipun kat rumah memang pakai beras basmathi. Better for health. Sebab tinggal berdua je, so tak terasa sangat la. Kalau isi rumah tu ada 10 orang, nangis la nak beli beras je kejenya. So ni hasilnya.
Ni part asben. Harus banyak sebab dia kuat makan. Asben cakap sedap nasi kukus ni, lembut je. "Ye B, memang sedap. Tapi nak tunggu masak tu lamanya."
Ni my part. Harus separuh dari asben, sebab kurang makan. Makan tapi not too much.Tapi dono la kenapa beras ni tak memanjang. Maybe kena tukar brand beras basmathi kot, janji sedap dimasak sedap dimakan. (nafsu sungguh)
Asam pedas kepala ikan merah. My favourite part is kepala ikan, sebab tak banyak isi. Sungguh jemu makan isi je. Tapi tahu tak kepala ikan tak baik untuk otak? Or sebenarnya salah tafsiran ni? hihi
Sambal belacan + mangga. Yang jarang-jarang buat sebab asben tak suka sangat makan pedas. So makan untuk tekak sendiri telan.
Asam pedas again. Saje letak lagi sebab terliur lak. (set time nak gi Pasar Borong nak beli lagi)
Sawi goreng tiram. Simple je, but telan sorang-sorang. Sayur pun asben makan sikit.
Telur dadar for him. His wife tak suka sangat telur dadar, jarang-jarang, kadang-kadang, je nak makan telur dadar. Tapi kalau telur dadar yang gebu-gebu, i like!
No comments:
Post a Comment