Wednesday, December 22, 2010

hutang

assalamualaikum

selamat pagi.. pagi-pagi ni aku ade mood plak nak update blog ni.. Kebiasaannya memang tahap sangat kerajinan tu berada pada level yang paling low.. tadi masa on the way nak gi keje, kat fikiran aku terbayang-bayang dengan sikap seseorang yang aku sangat-sangat berbulu bila sebut tang duit..

1st
.
.
.
time ko susah, baru ko cari aku kan.. buat ayat seposen ko. kalau nak ikutkan hati, 5sen pon aku tak hingin nak tengok..

2nd
.
.
.
time aku nak minta pertolongan ko (bukan hal duit pon. aku tak pernah pon kebulur nak duit ko tu), sikit punye liat ko nak tolong kan. Memang haprak la ko ni. Aku pon tak faham la manusia jenis ape la ko ni.. Dari dulu lagi ko suke ambil kesempatan kat orang lain. Ko ingat orang-orang yang pernah ko kencing  kelentong tu masih nak percaya ko lagi? SILA JELASKAN HUTANG-HUTANG KO YANG DAH MELAMBAK-LAMBAK TU! Sengaja je aku nak highlight lebih-lebih sebab nak menampakkan hutang yang terlalu belambak-lambak macam pasar lambak kat gombak.. hahaha! emo!

3rd
.
.
.
Tolong la faham yang ko tu bukan lagi budak-budak. Dah dewasa dah pon. Kang bila aku cakap "rumah kata pergi kubur kata mari" nanti menampakkan ko ni sangat tua walaupon usia ko tu belum masuk angka 3 lagi..

Ok, agak-agak faham tak mesej yang aku nak sampaikan ni? Moral of the story, janganlah kita berlagak dan bodoh sombong. Yang sebenarnya takda apa-apa value pada diri kita ni kalau asyik menumpang orang lain. Dalam erti kata lain mengambil kesempatan atas kelebihan diri dan kelemahan orang lain. Hutang tu.....bukan boleh main lumsum je.. Ingat pasar borong ke ape? Tokei judi pon naik hangin kalau tak bayar duit.




2 comments:

adel said...

sabar ye sabariah. sapa la buat yanat neh. meh nak cubit.

BeLLe said...

hahahaha..anda kenal.