Wednesday, December 21, 2011

Kelas membuat coklat

Bismillah.

Pembuka bicara.

Ya ampun, dah start sibuk. Pagi tadi tunggu asben datang opes untuk tukar kereta. Maka kereta pun bertukarrrrrrr! Bawak la kereta cinonet tu. Senang nak parking, senang nak cilok. Dah setelkan yuran belajar kat bank Islam kat Anjung Parcel E, maka menujulah ke Yummie bakery untuk setelkan urusan pembelian barang-barang membuat coklat. Jumaat ni mak nenek ni akan jadi cikgu lagi. Cikgu kelas membuat coklat compound ye puan-puan. Sebelum ni dah ada entry berkenaan kelas membuat coklat versi 1 tapi ada masalah teknikal. Gambar-gambar tak dapat nak publish. Kena godek album FB member dulu baru boleh update semula sebab hari tu langsung tak pegang camera. Harap-harapnya kelas kali ni akan berjalan dengan lancar, memandangkan banyak isu berbangkit sebelum ni. Kes tak dapat nak join kelas buat coklat tu aje.

Oke sayang-sayang sekalian, saya nak maklumkan bahawa sesiapa yang ingin mempelajari bagaimana untuk membuat coklat compound yang come lote (baca dalam dialek kelantan), boleh hubungi saya untuk jadi tenaga pengajar. Bayaran yang dikenakan berpatutan.012-9377656 - syidah.

RM 150 untuk kelas asas membuat coklat selama 2 jam (by group. 15-20 person per group). Kadar RM150 adalah tanpa disediakan bahan-bahan. Maksudnya, bahan-bahan adalah dari pembelian pihak puan sendiri ataupun boleh berurusan dengan saya untuk membeli barang-barang tersebut. Saya akan menyediakan quotation jika pihak puan memerlukan saya untuk membeli bahan-bahan tersebut. Bilangan peserta tertakluk kepada pihak puan.  Kelebihan disini, puan-puan boleh berkongsi duit dengan kawan-kawan ataupun peruntukan melalui company.

Jika ingin belajar secara personal tanpa ada group, (belajar kelas membuat coklat di rumah sendiri) kadar bayaran kelas asas membuat coklat adalah sebanyak RM100 selama 2 jam. Bahan-bahan akan diberikan secara percuma iaitu mould (acuan untuk membuat coklat), coklat compound (white or milk or dark), gift box dan piping bag. Kelas yang ingin diadakan sekitar Putrajaya dan Bandar Baru Bangi tidak akan dicas kadar perjalanan.Selain daripada tempat tersebut, kadar perjalanan akan dikenakan berdasarkan jarak jauh tempat puan-puan. (consider duit tol dan minyak). Seterusnya merupakan potret aksi-aksi peserta kelas membuat coklat dalam kelas yang dianjurkan sebelum ni.


Me? yang tersengih bertudung hitam berbaju oren+kuning.

No comments: